hit counter

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΕΡΓΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΣΠΑ


Βολές κατά της κυβερνητικής πολιτικής και τους χειρισμούς που αφορούν στη διαχείριση του ΕΣΠΑ όπως αυτά συζητήθηκαν στην ενημερωτική ημερίδα που έλαβε χώρα στη Λαμία στις 26 Μαρτίου παρόντος του Υφυπουργού Οικονομίας Ι.Παπαθανασίου.Στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ν.Α.Β. αναφέρονται τα εξής:

Δριμεία κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς που αφορούν το Δ΄Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, άσκησε ο Νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς, με αφορμή την ενημερωτική συνάντηση, που έγινε στη Λαμία στις 26 Μαρτίου και στην οποία παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Οικονομίας κ. Παπαθανασίου και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Δρόσος.
Ο κ. Περγαντάς, στην τοποθέτησή του, εξέφρασε την αντίθεσή του στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για την πριμοδότηση της περιφέρειας με το 80 % των πόρων του Δ΄ΚΠΣ, επισημαίνοντας ότι οι πόροι αυτοί προορίζονται για έργα διευρωπαϊκής ή εθνικής εμβέλειας, όπως ο αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ. Σε καμία περίπτωση δε, δεν εξυπηρετούν την περιφερειακή ανάπτυξη, νοούμενη ως ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, αφού δεν εξυπηρετούν τις δικές τους τοπικές ανάγκες και προτεραιότητες.

Αναφερόμενος, ο Νομάρχης Βοιωτίας, στην πρόθεση του ΥΠΟΙΟ να δημιουργήσει πρόγραμμα από εθνικούς πόρους για την χρηματοδότηση των υποδομών στη Στερεά Ελλάδα, τόνισε πως πρόκειται για υποχρέωση της πολιτείας, προκειμένου να αρθεί η άδικη μεταχείριση της Στερεάς Ελλάδας, λόγω της ένταξής της στο Στόχο 2 του Δ΄ΚΠΣ.

Ο κ. Περγαντάς υπενθύμισε πως η δημιουργία του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ), είναι κοινή απαίτηση όλων των φορέων της Στερεάς Ελλάδας, που συνδιαμορφώθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Τόνισε πάντως, πως για να έχει αποτελεσματικό χαρακτήρα το ΕΠΑ θα πρέπει η κυβέρνηση να γνωστοποιήσει το ύψος των διαθέσιμων κονδυλίων και η εκπόνησή του να γίνει με συμμετοχικές διαδικασίες και δημόσια διαβούλευση.
Στο σημείο αυτό, ο Νομάρχης στιγμάτισε τις αδιαφανείς διαδικασίες που ήδη ακολουθεί το ΥΠΟΙΟ, χρηματοδοτώντας επιλεκτικά αναπτυξιακές παρεμβάσεις σε κάποιες περιοχές, γεγονός που, τελικά, υπονομεύει το κοινό αίτημα για ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη.

Σε ότι αφορά την πολιτική του ΥΠΟΙΟ, να θεσπίσει σύστημα πιστοποίησης της διαχειριστικής επάρκειας των τελικών δικαιούχων, ο κ. Περγαντάς είπε πως, πρακτικά καταργείται η δυνατότητα των μικρών Δήμων να κατασκευάσουν έργα, και η μόνη διέξοδος είναι η αξιοποίηση της ΔΗΜΟΣ Α.Ε., που η συγκρότησή της έχει ήδη καθυστερήσει.
Γενικότερα, η όλη πολιτική διαχείρισης του ΕΣΠΑ, οδηγεί στην απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Περιφερειακών θεσμικών οργάνων, αφού τον κυρίαρχο ρόλο θα έχουν οι μηχανισμοί των κεντρικών δομών και κυρίως του ΥΠΟΙΟ και οι ενδιάμεσες διαχειριστικές αρχές.

Η διαφοροποίηση αυτής της υπερσυγκεντρωτικής λογικής, που ακυρώνει το δημοκρατικό προγραμματισμό και τη διαδικασίες συμμετοχής, επικεντρώνεται σε έναν και μοναδικό άξονα, που θα πρέπει να προωθήσει το Υπουργείο Εσωτερικών : στην διοικητική και αυτοδιοικητική ανασυγκρότηση, με αιρετή Περιφέρεια και εκλεγμένο Περιφερειάρχη, που θα έχει την ευθύνη και αρμοδιότητα για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: