hit counter

Κυριακή 27 Απριλίου 2008

Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΕΝΟΣ ΑΝΕΡΓΟΥ

Γράφει ο ISOCRATES

«ΔΕΝ ΠΛΗΡΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ»
Στην Ελλάδα που από μικροί μαθαίνουμε πως οι αριθμοί ευημερούν και οι πολίτες δυστυχούν ,πρόσφατα ακούσαμε πως οι προσπάθειες των αρμοδίων φορέων για την καταπολέμηση της ανεργίας απέδωσαν και πως αυτή έπεσε στο 7,9%.Είναι αυτή όμως η αλήθεια η μήπως πίσω από τις υπηρεσίες και τα προγράμματα ημιαπασχόλησης του ΟΑΕΔ κρύβονται μαθητευόμενοι μάγοι που παρουσιάζουν τα στοιχεία κατά το δοκούν;
Είναι γεγονός πως όποιος μπει στη διαδικασία να ασχοληθεί με τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ αντιμετωπίζει έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας, ρουσφετολογίας και δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας. Και ενώ μιλάμε για έναν Οργανισμό στον οποίο απευθύνεται το σύνολο των πολιτών έχοντας την αγωνία για εύρεση εργασίας και εξασφάλισης μεροκάματου.
Γινόμαστε λοιπόν μάρτυρες πρωτοφανών γεγονότων στα γραφεία του ΟΑΕΔ και έχουμε δεχτεί καταγγελίες και παράπονα πολιτών όπως αυτά προκύπτουν από την ανταπόκριση και τη συμπεριφορά που αντιμετώπισαν στο παράρτημα Λιβαδειάς και καταγράφονται εδώ.

Κατ αρχήν στη συντριπτική πλειονότητά τους οι εργαζόμενοι δεν είναι σωστά καταρτισμένοι πάνω στα ειδικά προγράμματα και στις υπηρεσίες που παρέχουν με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν σωστά το κοινό. Επιπλέον οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν την αρμόζουσα συμπεριφορά, είναι πολλές φορές αγενείς, απότομοι και ασεβείς ενώ παράλληλα εμφανίζονται ειρωνικοί και απρεπώς «συγκαταβατικοί» βγάζοντας μιζέρια. Επίσης είναι απρόθυμοι να βοηθήσουν και αρνητικοί στην παροχή οποιασδήποτε εξυπηρέτησης μη συμμεριζόμενοι την ψυχολογία νέων ανθρώπων που απεγνωσμένα ψάχνουν δουλειά. Οι διευθυντές και υφιστάμενοι εμφανίζονται δίχως βούληση, δεν αντιδρούν στα κακώς κείμενα και συνήθως μεροληπτικοί. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι μεροληπτικές επιδοτήσεις που δίνονται σε εργαζομένους και επιχειρήσεις χωρίς αυτές να διευρύνονται ούτως ώστε να συμπεριλάβουν όσο το δυνατόν περισσότερους δικαιούχους. Παράδειγμα αποτελούν πολλά προγράμματα παραρτήματος Λιβαδειάς που απευθύνονται σε ανέργους που πρέπει να κατοικούν σε συγκεκριμένη περιοχή της πόλης για να είναι επιλέξιμοι χωρίς η περιοχή αυτή να έχει αποσαφηνιστεί πλήρως και να καθορίζεται με σύγχρονους χάρτες της πόλης της Λιβαδειάς. Οι χάρτες που παρέχει το ΟΑΕΔ και καθορίζουν την σειρά προτεραιότητας των ανέργων είναι παλιοί δεν αντικατοπτρίζουν τη σημερινή πραγματικότητα, δεν περιέχουν αρκετές οδούς και ουσιαστικές αλλαγές στο σχέδιο πόλης (π.χ. το ΚΤΕΛ εξακολουθεί να εντοπίζεται στην πλατεία). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι άνεργοι να υποχρεώνονται σε γνωστούς και φίλους, κατοίκους του ιστορικού κέντρου της πόλης για να υπογράφουν δηλώσεις ότι τους φιλοξενούν ούτως ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις. Συχνό φαινόμενο επίσης είναι και η συμμετοχή στα προγράμματα οικείων και ακολούθως η απόρριψη αγνώστων. Φυσικά για να επέλθει η απόρριψη χρειάζεται πρώτα να προϋπάρχει η πληροφόρηση για την έναρξη των προγραμμάτων εργασίας, η οποία εμφανώς για συμφεροντολογικούς λόγους των οργανωτών δεν γίνεται σε μη ‘’συστημένους’’. Ακόμη τα κριτήρια για τις επιδοτήσεις και τα προγράμματα είναι αδιαφανή ή πολλές φορές πολιτικά με γνώμονα να εξυπηρετηθούν «ημέτεροι» και να εκπληρωθούν διάφορες ρουσφετολογικές υποσχέσεις. Έτσι παρατηρείται συχνά και η απόκρυψη θέσεων εργασίες με κριτήρια επιλογής που λειτουργούν ως «παραθυράκια» προς όφελος ορισμένων. Βέβαια τα συγκεκριμένα παραθυράκια, για να γίνουμε πιο σαφείς, υποτίθεται ότι απαιτούν εξειδίκευση πάνω στο αντικείμενο ή κάποιον συνδυασμό γνώσεων ή απευθύνονται σε συγκεκριμένες ηλικίες. Ωστόσο πιστέψτε κ ερευνήστε εάν οι προτεινόμενοι για αυτές τις θέσεις καλύπτουν τα ανωτέρω.
Από την άλλη πλευρά ας μην ξεχνούμε ότι η καλή μας η Ευρώπη φροντίζει και περιθάλπει ως παιδί της την Ελλάδα, προκειμένου να γεμίσει τα κενά της και να μας κάνει πιο ευτυχισμένους. Στον ΟΑΕΔ δίνονται κονδύλια με σκοπό την ειδικευμένη εκπαίδευση ανειδίκευτων ώστε να είναι κατάλληλα εφοδιασμένοι για να διεκδικήσουν θέσεις εργασίας. Παρά ταύτα μέχρι στιγμής τα συγκεκριμένα σεμινάρια όπου διοργανώνονται από διάφορα επιδοτούμενα ΚΕΚ όντως λειτουργούν και εφαρμόζονται χωρίς όμως να χρησιμεύουν πουθενά εφόσον οι ενδιαφερόμενοι στα ΚΕΚ, οι καθηγητές και οι (συστημένοι, αλλά μην το πείτε πουθενά-πεινάνε οι άνθρωποι από ανάγκη το κάνουν) μαθητές αποσπούν τους μισθούς και τις επιδοτήσεις που τους αναλογούν, αντίστοιχα, χωρίς να ολοκληρώνεται ο ορθός στόχος των προγραμμάτων. Δηλαδή δεν υπάρχουν τα σωστά κίνητρα ώστε να αποδίδει καθώς πρέπει και όπως προορίζονται τα λεγόμενα σεμινάρια. Δεν υπάρχει το κατάλληλο ενδιαφέρον και υλοποιούνται όλα λανθασμένα, εικονικά και ψευδώς.

Κενός αποχαιρετισμός όπως και των υπαλλήλων του ΟΑΕΔ……………………………..

Δεν υπάρχουν σχόλια: