hit counter

Τρίτη 8 Απριλίου 2008

ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΙ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Η ΚΕΔΚΕ


Την αναστολή των κινητοποιήσεων που είχαν προαναγγείλει για την ερχόμενη εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα για την 15 Απρίλη αποφάσισε η ΚΕΔΚΕ στη σημερινή συνεδρίασή της.Το Δ.Σ της ΚΕΔΚΕ είχε αποφασίσει το κλεισιμο των δημοτικών καταστημάτων για τη σγκεκριμένη ημέρα καθώς και την παύση και διεκπαιρέωση δημοσίων συναλλαγών μεταξύ αυτών και η εξυπηρέτηση των πολιτών από τα ΚΕΠ και η καταβολή διαφόρων επιδόμάτων του ΟΓΑ.Ωστόσο μετά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Ν.Κακλαμάνης με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομίας οι οποίοι υποσχέθηκαν πως θα αποδοθούν στους ΟΤΑ τα χρήματα που προβλέπονται ως ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό,θεωρήθηκε σκόπιμο να δοθεί μια πίστωση χρόνου.Με επιστολή του ο Γ.Αλογοσκούφης προτείνει μια δέσμη μέτρων για τόνωση των οικονομικών των δήμων.Πιο συγκεκριμένα προβλέπει:

Αύξηση του συνολικού ποσού υποχρεώσεων από προηγούμενα έτη κατά 300 εκατ. ευρώ, δηλαδή από 1.411 εκατ. σε 1.711 εκατ. ευρώ για τα οφειλόμενα έως και το 2008. Η καταβολή του παραπάνω ποσού θα γίνει σε οκτώ δόσεις. Από αυτές, η πρώτη θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο του 2008 και θα είναι ίση με 110 εκατ. ευρώ. Οι υπόλοιπες επτά δόσεις θα καταβάλλονται τον Ιανουάριο κάθε έτους, αρχής γενομένης από το 2009 και θα είναι ισόποσες με το 1/7 του υπολοίπου ποσού (229 εκατ. ευρώ).

Επιπλέον χρηματοδότηση 250 εκατ. ευρώ για το 2008, που θα κατανεμηθεί στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) και τη Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ).

Απόδοση από 1/1/2009 στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του 90% των τελών κυκλοφορίας από 50% που ίσχυε έως σήμερα, προκειμένου να καλύπτεται το κόστος όλων των αρμοδιοτήτων που έχουν μεταφερθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με βάση το άρθρο 102 του Συντάγματος, καθώς και οι δαπάνες που προέρχονται από την υλοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 164/200

Η πρόταση αυτή, όπως επισημαίνει το υπουργείο, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση των χρηματοδοτικών προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καλύπτοντας οριστικά όλες τις έως σήμερα υποχρεώσεις της Κεντρικής Κυβέρνησης και ενισχύοντας αποφασιστικά τους πόρους που αποδίδονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: